انتشار کتاب«آبادیهای ایران به روایت مطراقچی» توسط انتشارات جهاددانشگاهی شعبه آذربایجان شرقی

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی آذربایجان شرقی، در مقدمه این کتاب آمده است:
«ایجاد شهر همواره نقطه عطفی در فرهنگ و زندگی اجتماعی انسان بوده است. ایجاد شهرها با مهمترین نیاز های انسان یعنی خورد و خواب در ارتباط بوده و باعث سکونت انسان در یک مکان و رفته رفته ایجاد شهرها شده است.
کشاورزی، سهولت دسترسی به منابع آب و امکانات آبرسانی، از اولین عوامل مؤثر در جایابی سکونتگاه در ایران بوده است. علاوه برعوامل اقلیمی و جغرافیایی عوامل دیگری همچون مناسبات اجتماعی، حکومتی، دینی و ... میباشد.
علاوه بر آن برخی از شهرها نتیجه تکامل استقرارگاه های اولیه به مرحله روستانشینی و در مراتب بعدی از تکامل روستاها به شهر تشکیل شدهاند. از زمانی که انسان کمکم به یکجانشینی روی آورد و شهرها پدید آمدند، عوامل مختلفی در مکان یابی، نظام شهری و سازمان فضایی شهرها دخیل بودند که از مهمترین این عوامل میتوان به هوای مناسب نظام حاکم، ساختار اجتماعی، نیازهای مردم و.... اشاره کرد.
در زمینهی شناخت معماری و شهرسازی گذشته آبادیهای ایران منابعی چون دست نوشتهها، نگارهها، سفرنامهها، وقف نامهها و ... به جای مانده است که از این بین، نگاره و دست نوشتههای نصوح مطراقچی که در سالهای 940 تا 942 هجری قمری از بعضی از آبادیهای ایران بازدید و ترسیم کرده است بسیار قابل استناد هستند. زیرا اولین و معتبرترین اسناد تصویری هستند که از این مناطق ترسیم شده است.»
نظر شما :